In het begin van vorig jaar waren er ongeveer 75 langdurig leegstaande woningen in Opsterland, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar toen het aantal op 65 lag. Deze gegevens, verzameld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wijzen op een zorgwekkende trend.
Uit een analyse blijkt dat in vergelijking met vijftien gemeenten met een vergelijkbare fysieke omgeving, het aantal leegstaande woningen in Opsterland lager is. Deze bevinding werpt licht op de specifieke situatie in Opsterland.
Langdurig leegstaande woningen kunnen een aantrekkelijk doelwit vormen voor criminele activiteiten, zoals wietkwekerijen, drugslaboratoria en witwaspraktijken. Het CBS-cijfers illustreren de potentiële omvang van dit probleem en de risico's die het met zich meebrengt.
In Opsterland zijn er 35 gevallen van spookbewoning geconstateerd, waarbij panden officieel als leegstaand worden geregistreerd, maar toch stroomverbruik vertonen. Dit fenomeen suggereert mogelijk illegale activiteiten of ongeautoriseerd gebruik van de panden.
Een oproep tot invoering van een 'leegstandsheffing' om dit probleem aan te pakken is in de Tweede Kamer besproken, echter, woonminister Keijzer toont terughoudendheid. Deze stagnatie roept vragen op over het beleid en de maatregelen die nodig zijn om de leegstand van panden effectief te bestrijden.
De analyse van langdurige leegstand in Opsterland onthult een complexe situatie met zowel kansen als risico's. Het is van cruciaal belang voor gemeenten en de overheid om samen te werken aan passende oplossingen om de leefbaarheid en veiligheid in de regio te waarborgen.